Centru de informare şi promovare turistică Băneasa – Constanţa

Date geografice

Băneasa (Judeţul Constanţa)
Localizarea oraşului pe harta Judeţului Constanţa Coordonate: Coordonate: 44°4′12″N 27°42′0″E / 44.07000°N 27.70000°E44°4′12″N 27°42′0″E.
Comuna Băneasa este situată în partea de sud-vest a judeţului Constanţa în zona de podiş a platformei Dobrogei dunărene, având o suprafaţă de 10.970 ha. Se află la 93 km distanţă de municipiul Constanţa şi la 50 km de Medgidia, oraşul cel mai apropiat. Este amplasat la sud-vestul judeţului Constanţa, având următoarele delimitări teritoriale: la est: Comuna Ion Corvin, la vest: Comuna Lipniţa şi Republica Bulgaria, la nord: Comuna Oltina şi Ion Corvin, iar la sud: Comuna Dobromir şi Republica Bulgaria. Are în componenţă următoarele sate: Băneasa reşedinţă; Negureni, Făurei şi Tudor Vladimirescu.

Climă

Regimul climatic în zona comunei Băneasa este de tip continental – marin, şi se datorează circulaţiei vestice a aerului, peste care se suprapune influenţa Mării Negre. Regimul climatic se caracterizează prin veri călduroase, uneori toride şi secetoase, precum şi prin ierni puţin friguroase, marcate adeseori de viscole puternice în arealul continental. Influenţa Mării Negre asupra regimului termic se manifestă în sezonul cald al anului, prin scăderea uşoară a mediei termice lunare, iar în anotimpul rece, prin acţiunea ei moderatoare, care determină temperaturi mai puţin coborâte.

Istoric

Localitatea Băneasa, este atestată istoric în jurul anului 1750, fiind iniţial un punct de întâlnire al negustorilor care traversau ţinutul Dobrogei, din stânga Dunării. Iniţial, în zonă era un sat care purta numele Parachioi (satul cu bani). Din anul 1850, Băneasa este atestată ca localitate cu statut juridic, respectiv comună, având biserică din anul 1850 şi şcoală românească, de la 1869.